![Peta-radionica-zdravog-zivljenja-7-11-24-uomd-rijeka-header](https://www.uomd.hr/wp-content/uploads/2024/11/Peta-radionica-zdravog-zivljenja-7-11-24-uomd-rijeka-header.jpg)
U okviru provedbe druge godine trogodišnjeg programa “Kroz život zajedno” sufinanciranog od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike 06. studenog 2024. godine održana je peta radionica zdravog življenja.
Za petu radionicu bila je zadužena naša članica Maria Kristina Božičević koja je uz pomoć svoje osobne asistentice za ostale članove pripremila zdrave namaze od tune i slanutka, a za desert su se članovi počastili sa zdravim kolačem od jabuka.
Na početku radionice Maria Kristina je predstavila namirnice koje je koristila i članove upoznala sa njihovim važnostima za organizam, a nakon prezentacije uslijedila je degustacija.
Tuna je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, a posebno je značajna kao izvor omega-3 masnih kiselina. To su esencijalne masne kiseline koje organizam ne može proizvesti sam, a nužne su za optimalno zdravlje.
Pozitivno utječe na zdravlje srca
Jedna od glavnih prednosti konzumacije tune je što pomaže u snižavanju krvnog tlaka te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Omega-3 smanjuje razinu lošeg kolesterola pa tako i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Poboljšava raspoloženje
Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u tuni, pozitivno utječu na kognitivne funkcije te pomažu u sprječavanju depresije i anksioznosti, odnosno poboljšavaju raspoloženje.
Sadrži vitamin D
Tuna je bogata vitaminom D koji pomaže u održavanju zdravih kostiju i zuba, kao i vitaminima B skupine koji su ključni za zdrav metabolizam. Isto tako, dovoljne količine vitamina D presudne su za apsorpciju kalcija u našem tijelu. Bolesti kao što su dijabetes, osteoporoza, neplodnost ili maligne bolesti, usko su povezane upravo s manjkom “sunčevog” vitamina.
Dobar je izvor bjelančevina
Tuna se također smatra izvrsnim izvorom proteina s niskim udjelom masti. Jedno serviranje tune od 100 grama sadrži oko 25 grama proteina, bez dodatka zasićenih masti koje se često nalaze u drugim izvorima proteina.
Zbog bogate zalihe prehrambenih vlakana slanutak je odličan dodatak zdravom načinu prehrane. Pomaže u snižavanju kolesterola, čuva srce i održava zdravu razinu šećera u krvi. Slanutak obiluje energijom, bogat je vitaminima i mineralima. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso, a obiluje i vlaknima. Kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K koje nalazimo u slanutku, pomažu u izgradnji koštane strukture.